Burgerplan ‘Gezellig Geraardsbergen’

Begin juni lanceerden enkele bezorgde burgers samen met Fietscampagne een voorstel van flaneerstraten voor het stadscentrum van Geraardsbergen:
het is een voorstel voor verkeersbeleid boordevol voordelen voor de stad en haar inwoners -mét behoud van de bereikbaarheid voor de automobilist!

Het voorstel onder de noemer ‘Gezellig Geraardsbergen’ is eenvoudig:

maak het Kunstplein – aan de Grotestraat ter hoogte van de Kunstacademie – en een deel van de Brugstraat-Vredestraat-Markt verkeersvrij tussen 10u en 18u (uiteraard met uitzondering voor de hulpdiensten en bussen van De Lijn).

Het is hoognodig om de mobiliteit in ons stadscentrum aan te pakken: de druk van het autoverkeer is te groot geworden.
Om er opnieuw een Gezellig Geraardsbergen van te maken, is een ingreep nodig.

Samen met enkele bezorgde burgers, werkten we daarom een concreet verkeersvoorstel voor de binnenstad uit: we voorzien twee stukjes autovrije straat in het stadscentrum, van 10u tot 18u, uitgezonderd voor de hulpdiensten en De Lijn.

 

Het voorstel voorziet een eerste stukje autovrije straat in de Grotestraat t.h.v. de Kunstacademie, dat eindelijk zou zorgen voor een veilige oase van rust in de stad. Een tweede stuk autovrij voorziet het plan in de Brugstraat, vanaf de hoek met de Molenstraat tot op de Markt vlak voor de kerk en langs de andere kant tot aan het Stadhuis.
Ons planvoorstel integreert de randparkings en werkt ook enkele ‘Park & Walk’-zones uit, waar automobilisten even kunnen stoppen om passagiers in/uit te laten.
Het voorstel heeft ook de haltes van een pendelbus opgenomen, die persoonsvervoer voorziet van de randparkings naar het stadscentrum.

Tevens verhindert het voorstel de bereikbaarheid voor de automobilist niet: alle locaties in de stad blijven per auto bereikbaar.

 

De voorbije maanden hebben we het burgervoorstel onder de aandacht gebracht van beleid, media én natuurlijk de Geraardsbergenaars.
Gezien duurzame mobiliteit een opvallend thema was in de voorbije verkiezingsperiode, houden we ons voorstel nog even aan, tot het begin van de pas verkozen legislatuur: we zullen de nieuwe bestuurders de ingezamelde handtekeningen overhandigen, als extra motivatie ;-}.
De komende maanden zullen we nog de straat opgaan om handtekeningen in te zamelen;
De enquête kan ook online getekend worden via deze link:
https://nl.surveymonkey.com/r/QG9T7Q6
 

De uitgewerkte folder van het voorstel staat online leesbaar via deze link:
Gezellig Geraardsbergen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *