Hou ‘t Olleken autovrij

In Geraardsbergen loopt nog enkele dagen een proefperiode van een autovrije doorgang tussen een toegangsweg en verschillende scholen in het stadscentrum.

De test bewijst het nut van dit smalle stukje autovrije straat: voetgangers en fietsers jong en oud kunnen zich er nu op een veilige manier verplaatsen.
De smalle rijweg kan geen veiligheid garanderen in een gecombineerd gebruik van autoverkeer, voetgangers en fietsers -hoewel er geen ongelukken geregistreerd staan: dat mag niet de reden zijn om niet in te zetten op een autovrije doorgang voor voetgangers en fietsers.

Auto-evidentie in vraag stellen

De keuze om ‘t Olleken autovrij te laten past prima in het recente fietsbeleidsplan van betrokken Schepen Mobiliteit Fernand Van Trimpont; het vraagt niettemin extra politieke moed om in dit dossier voorrang te geven aan voetgangers en fietsers; het lijkt nochtans een logische keuze, te meer door de nabijheid van verschillende scholen.

Uiteraard kan er best voor de verschillende verplaatsingsmodi ruimte voorzien worden (en daar hoort autoverkeer ook bij, uiteraard); maar gezien de nauwe doorgang van ‘t Olleken waar autoverkeer zich steevast vast rijdt en onveilige situaties veroorzaakt, kan hier beter voorrang gegeven worden aan voet- en fietsverkeer.
Bovendien biedt de naastliggende alternatieve, bredere rijweg genoeg plaats voor auto’s en kan deze ene autovrije doorgang geen extra overlast van autoverkeer betekenen in de aansluitende straten.

De enige manier om automobiliteit vlotter te laten verlopen voor iedereen (incl. de autorijders), is inzetten op minder autoverkeer (waar alternatieve modi mogelijk zijn); en daar zet deze aanpassing zonder grote infrastructurele maatregelen op in.

Indien het stadsbestuur van Stad Geraardsbergen het meent om in te zetten op duurzame mobiliteit en een Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen is dit een symbooldossier.

Spaanse tv-ploeg

Een Spaanse tv-ploeg is onderweg om een reportage van ‘t Olleken autovrij te maken. Herwig verzorgde een intro, te bekijken en beluisteren via onderstaande link:

Wij staan klaar om de Spaanse collega’s te ontvangen en brengen spoedig relaas uit!!


#duurzamemobiliteit
#veiligverkeer
#voetgangers
#fietsers
#geraardsbergen

Wim Schrever – elke dag per fiets onderweg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *